Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Κατσαρίδες

αρχείο λήψηςΥπάρχουν πάρα πολλά είδη κατσαρίδων σε όλο τον κόσμο με μεγάλες διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο λίγα είδη κατσαρίδων. Με κάποιες βασικές γνώσεις  μπορεί κανείς να τις διακρίνει μεταξύ τους χωρίς πρόβλημα. Βασικό χαρακτηριστικό  είναι ότι οι κατσαρίδες είναι έντομα με έξι πόδια και φτερά. Παρακάτω περιγράφονται τα τρία πιο γνωστά είδη κατσαρίδων στη χώρα μας:

Η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica) είναι το μόνο είδος που βρίσκεται στην Ελλάδα και μπορεί να πετάξει. Είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος κατσαρίδας. Έχει ανοιχτό καφέ χρώμα με δύο σκουρόχρωμες γραμμές στη ράχη πίσω από το κεφάλι. Το ενήλικο έντομο φτάνει τα 12-15 χιλιοστά σε μήκος.

Η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) είναι το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας στη χώρα μας και μπορεί να φτάσει τα 50 χιλιοστά σε μήκος. Έχει σκούρο καφέ χρώμα. Η Ανατολική κατσαρίδα (ΒΙαttα orientalis) είναι επίσης ένα μεγάλο είδος κατσαρίδας και μπορεί να φτάσει τα 30 χιλιοστά σε μήκος. Έχει πολύ σκούρο καφέ χρώμα έως μαύρο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Όλες οι κατσαρίδες είναι παμφάγα έντομα. Καταναλώνουν κάθε οργανική ύλη που συναντάνε μπροστά τους. Σε περιπτώσεις έλλειψης τροφής μπορούν να φάνε σαπούνι, κόλλα, χαρτί, ξερά φύλλα και σάπια ξύλα. Μπορούν να τραφούν ακόμη και με λιπαρά υπολείμματα ή ψίχουλα που έχουν απομείνει στο πάγκο της κουζίνας σας. Για τις κατσαρίδες είναι πολύ εύκολη διαδικασία να εντοπίσουν τις εστίες τις τροφής τους αν και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή μέχρι και ένα μήνα ή και περισσότερο.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Οι κατσαρίδες έχουν μεγάλες δεξιότητες επιβίωσης και μπορούν να εισβάλλουν στο χώρο σας σχεδόν από παντού. Μπορούν να περάσουν μέσα από ρωγμές και τρύπες. Τοίχοι, σωλήνες, υδρορροές, πόρτες, ή ακόμη και μέσω συνδέσεωνκλιματισμού συχνά αποτελούν σημεία εισόδου. Μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής υπάρχει σε χώρους με κακές συνθήκες υγιεινής. Επίσης υγρά και ζεστά μέρη προσφέρουν ένα γόνιμο έδαφος για τα εν λόγω έντομα. Εγκαθίστανται σε μέρη όπως χώροι πλυσίματος, κουτιά, ράφια,  βιβλιοθήκες και ντουλάπια. Ακόμη μπορούμε να τις εντοπίσουμε  σε ηλεκτρικές συσκευές όπως σε ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, πλυντήρια πιάτων, φούρνους μικροκυμάτων και άλλες μικροσυσκευές. Μπορούν να κρυφτούν ακόμα και στα ρούχα σας για να προστατευτούν.

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα και συνήθως κρύβονται όταν αισθάνονται την παρουσία ανθρώπων. Έτσι είναι σπάνιο τα δούμε κατσαρίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι αδύνατο. Σε περιπτώσεις σοβαρής μόλυνσης, λόγω ανταγωνισμού, μπορεί  να αναγκαστούν να ψάξουν για πηγές τροφής σε διάφορα μέρη του σπιτιού ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας .

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Αν και είναι σπάνιο να δείτε μια κατσαρίδα στο φως της ημέρας, υπάρχουν και άλλα σημάδια που μαρτυρούν την παρουσίας τους: Οι ωοθήκες που αφήνουν σε διάφορα μέρη έχουν οβάλ σχήμα και καφέ χρώμα. Τα περιττώματά τους μοιάζουν με κόκκους πιπεριού και έχουν σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αν και θεωρούνται πολύ “βρώμικο” έντομο, οι κατσαρίδες αυτοκαθαρίζονται όλη την ώρα όπως κάνουν οι γάτες. Εξαπλώνουν λιγότερα βακτήρια  από ό, τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι με τα χέρια μας. Παρόλα αυτά εκλύουν κάποιες ουσίες στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Ισχυρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα, εξανθήματα και δυσκολία στην αναπνοή. Οι κατσαρίδες αποτελούν επίσης μια γνωστή αιτία επιδείνωσης του άσθματος, ιδίως για τα παιδιά που εκτίθενται σε μέρη όπου υπάρχουν περιττώματά τους. Τα περιττώματα και τμήματα από ψόφια έντομα μπορεί να  ανυψωθούν από ασθενή ρεύματα αέρα και να  εισπνέονται από τους ανθρώπους. Οι κατσαρίδες είναι επίσης φορείς μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο και σαλμονέλα. Τέλος τα τσιμπήματα από κατσαρίδα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, ερεθισμό ή ακόμη και λοιμώξεις.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Για να περιορίσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κατσαρίδων, μπορείτε να κάνετε τα εξής: Αποθηκεύστε το φαγητό σας στο ψυγείο και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Μην αφήνετε τα σκουπίδια με υπολείμματα φαγητών πολλές ημέρες μέσα στο σπίτι. Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες του πάγκου της κουζίνας μετά το μαγείρεμα. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους και τις σωληνώσεις και σφραγίστε καλά τα παράθυρα και τις πόρτες σας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Η κατσαρίδα έχει γίνει συνώνυμο των λέξεων «βρωμιά» και «παράσιτο» σχεδόν στις περισσότερες χώρες του πλανήτη ενώ φαίνεται πως δεν είναι καθόλου χρήσιμες στην καθημερινότητα μας. Η εξάπλωσή τους είναι τεράστια και έχουν παρουσία σε όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες τις πρόσθεσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, ευτυχώς όχι και η δική μας χώρα!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Αρχικά  πετάξτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα που ήταν εκτεθειμένα έξω από το ψυγείο σας. Ελέγξτε σχολαστικά την κουζίνα και το μπάνιο σας για ενδείξεις πιθανής μόλυνσης. Μπορείτε να προμηθευτείτε εντομοκτόνα από το εμπόριο αλλά εμείς δεν σας το συμβουλεύουμε. Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα εντομοκτόνα του εμπορίου είναι πολλές φορές πιο τοξικές για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα από ό, τι για τις κατσαρίδες. Επιπλέον σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια σας παίζει και ο τρόπος χρήσης των εντομοκτόνων. Είναι πάντα καλύτερο να καλείτε τους επαγγελματίες, παρά να το ρισκάρετε.