Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Ακάρεα

mitesΤα ακάρεα της σκόνης είναι δύσκολο να τα διακρίνουμεκαθώς φτάνουν μόνο τα 0,5 χιλιοστά σε μήκος. Τα ακάρεα της σκόνης έχουν λευκό χρώμα, οβάλ σχήμα σώματος με οκτώ πόδια. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους παραμένουν αόρατα στο γυμνό μάτι και μπορούν να παρατηρηθούν μόνο μέσω μικροσκοπιών.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί και φτάνουν τα 0,5 mm σε μήκος. Δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και έχουν οβάλ σώμα με οχτώ πόδια.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να βρεθούν σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ωστόσο οι αριθμοί τους μειώνονται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και ξηρά κλίματα. Ευνοούνται στα σπίτια με υψηλή υγρασία. Προτιμούν περιοχές με μεγάλη κίνηση, όπως χαλιά, κλινοσκεπάσματα, στρώματα, έπιπλα με ταπετσαρία και καρέκλες. Σε ένα στρώμα μπορεί να υπάρχουν έως και 10 εκατομμύρια ακάρεα. Τα ακάρεα της σκόνης τρέφονται με τα απορρίμματα του ανθρώπινου δέρματος, με τη σκόνη του σπιτιού, με τη γύρη των φυτών και άλλες εκκρίσεις.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Οι ψύλλοι μεταδίδονται από τα κατοικίδια ζώα σας ή από αρουραίους και ποντίκια. Μόλις τα κατοικίδια μπούνε στο εσωτερικό του σπιτιού σας, θα μεταφέρουν τους ψύλλους στο χαλί, στον καναπέ και σε άλλα σημεία. Οι ψύλλοι ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά μέρη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες σταματούν τον αναπτυξιακό κύκλο τους.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Η ανίχνευση των ακάρεων είναι πρακτικά αδύνατη γιατί μπορούμε να τα δούμε μόνο με τη βοήθεια μικροσκόπιου.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα ακάρεα σκόνης αποτελούν το κυριότερο  αλλεργιογόνο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αλλεργικής αντίδρασης και της έκθεσης σε ακάρεα της σκόνης .Τα  ακάρεα σκόνης δεν δαγκώνουν ούτε τσιμπούν. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αναπνευστικές και δερματολογικές παθήσεις όπως το έκζεμα, ο ερεθισμός και το άσθμα. Το  70% -80% του πληθυσμού της γης σε θερμότερα κλίματα είναι αλλεργικός στα ακάρεα της σκόνης.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Θα πρέπει να αερίζονται καθημερινά οι χώροι και να περιορίζεται η υγρασία. Τα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα καλό είναι να τινάζονται συχνά ενώ και η αναρρόφηση με ηλεκτρική σκούπα βοηθάει αρκετά.

ΛΥΣΗ
Αν και δεν υπάρχει οριστική λύση στο πρόβλημα με τα ακάρεα, μία επαγγελματική αντιμετώπιση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση τους σε μια περιοχή.