Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αράχνες είναι «έντομα». Στην πραγματικότητα, ανήκουν σε μια διαφορετική κλάση, των αραχνοειδών. Οι αράχνες είναι πιο στενά συνδεδεμένες με τα τσιμπούρια και τους σκορπιούς παρά με τις κατσαρίδες και τις σφήκες. Σε αντίθεση με τα έντομα, οι αράχνες δεν μπορούν να πετάξουν. Οι αράχνες διακρίνονται εύκολα από τα έντομα από το γεγονός ότι έχουν οκτώ πόδια. Σχεδόν όλα τα είδη αράχνης παράγουν μετάξι της αράχνης μέσω ακροφυσίων στο πίσω μέρος του σώματός τους. Σε αντίθεση με τα έντομα, οι αράχνες δεν έχουν κεραίες.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Οι αράχνες δεν είναι έντομα και ανήκουν σε διαφορετική κλάση από τα έντομα και είναι αυτή των αραχνοειδών. Είναι συγγενικό είδος με τα τσιμπούρια και όχι με τις κατσαρίδες. Είναι εύκολο να τις διακρίνουμε επειδή έχουν οχτώ πόδια και δεν έχουν κεραίες όπως τα έντομα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι αράχνες τρέφονται κυρίως με έντομα. Η διατροφή των μεγαλύτερων ειδών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πουλιά, τρωκτικά, σαύρες και άλλα αράχνες. Συλλαμβάνουν τη λεία τους με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με τη χρήση ιστών. Οι αράχνες κάνουν ιστούς που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν από τα ιπτάμενα έντομα. Μερικές αράχνες προτιμούν να κυνηγούν στο έδαφος. Δεν κατασκευάσουν δίχτυα αλλά συλλαμβάνουν το θήραμά τους με τα δόντια τους. Το δηλητήριο που οι περισσότερες αράχνες παράγουν είναι μία ουσία που σκοτώνει ή ακινητοποιεί τα έντομα.
ΑΙΤΙΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Οι αράχνες είναι γύρω μας ανά πάσα στιγμή. Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ο πληθυσμός τους θα ανθήσει. Τα αραχνοειδή προτιμούν να βρίσκονται σε ξηρά, ζεστά μέρη, όπως κουτιά, γωνίες και κουφώματα. Εκεί κάνουν τους ιστούς για το κυνήγι άλλων εντόμων. Η αύξηση του πληθυσμού τους μπορεί να σχετίζεται με την παρουσία άλλων εντόμων στο χώρο.
ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Είναι πολύ εύκολο να διακρίνουμε τις αράχνες σε ένα χώρο γιατί δημιουργούν τους χαρακτηριστικούς ιστούς τους.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν είδη αραχνών που να είναι δηλητηριώδη. Συνεπώς δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης κατά των αραχνών είναι να περιορίσουμε τις πηγές τροφής τους που αποτελούνται από άλλα έντομα. Έτσι εάν σε ένα μέρος δεν υπάρχουν μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα τότε οι αράχνες θα αναζητήσουν αλλού την τροφή τους.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΑΧΝΩΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τα αραχνοειδή είναι εξαιρετικά επωφελή για την ισορροπία της φύσης. Οι αράχνες διατηρούν τον πληθυσμό των μυγών υπό έλεγχο. Αυτό εμποδίζει την μαζική εξάπλωση των ασθενειών. Επίσης έχουν σαν λείακατσαρίδες, σφήκες, μικρές σαύρες και ακόμη και τρωκτικά. Έτσι περιορίζουν τον πληθυσμό των παρασίτων ακόμη και σε αστικά περιβάλλοντα. Τα τελευταία χρόνια το μετάξι της αράχνης έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές βιομηχανίες. Είναι ελαφρύ, ευέλικτο και ανθεκτικό. Χρησιμοποιείται επίσης στο πεδίο της ιατρικής. Οι αράχνες είναι επίσης μέρος της κουζίνας πολλών σύγχρονων πολιτισμών. Οι τηγανητές ταραντούλες θεωρούνται λιχουδιά στο Βιετνάμ.