Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Σκόρος

skorosΟι σκώροι είναι ιπτάμενα έντομα που συνδέονται στενά με τις πεταλούδες. Υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Σε αντίθεση με τις πεταλούδες, οι σκώροι έχουν πιο γήινα  απαλά χρώματα, καφέ, λευκό, γκρι ή μαύρο. Τα φτερά τους καλύπτονται σε κλίμακα. Οι σκώροι είναι σπάνια μεγαλύτεροι από 20 χιλιοστά, αν και υπάρχουν κάποια είδη που μπορεί να φτάσουν έως και 120 χιλιοστά. Οι προνύμφες των σκώρων μοιάζουν με τριχωτά σκουλήκια. Το σώμα τους αποτελείται από το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλιά.

Κοινός σκώρος ρούχων (Tineolabisselliella)

Ένα συνηθισμένο είδος σκώρου που μπορείτε να βρείτε στο σπίτι σας είναι ο κοινός σκώρος ρούχων. Έχει μικρό σώμα 6-8 χιλιοστών μήκος, και οι προνύμφες τρέφονται με υφάσματα και αφήνουν ακανόνιστου σχήματος τρύπες.

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Είναι αδύνατο να γενικευθεί η δίαιτα όλων των ειδών των σκώρων. Μερικά είδη τρέφονται με τη γύρη και τους χυμούς φρούτων, ενώ άλλα είναι αρπακτικά και έχουν σαν λεία τα μικρότερα έντομα. Παρόλα αυτά το πιο γνωστό είδος, ο κοινός σκώρος των ρούχων τρέφεται με υφάσματα όπως μετάξι, βαμβάκι, μαλλί, γούνα, δέρμα και άλλα οργανικά υλικά.

 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Σε περίπτωση που εντοπίσετε τρύπες στα ρούχα σας που έχετε στη ντουλάπα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν σκώροι ρούχων κάπου εκεί γύρω.

 ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχει αποτελεσματική πρόληψη κατά των σκώρων των ρούχων. Πρέπει παρόλα αυτά να κάνετε συχνές επιθεωρήσεις μέσα στη ντουλάπα σας και ειδικά σε ρούχα που έχετε αποθηκευμένα για πολύ καιρό.

 ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Η γρήγορη αντίδραση σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τη ζημία που θα προκληθεί από τους σκώρους. Εντοπίστε το μολυσμένο χώρο και βάλτε τα ρούχα σε μια πλαστική σακούλα. Σφραγίστε καλά τη σακούλα για να μην υπάρξει διασπορά των σκώρων κατά τη μεταφορά της. Πλύνετε τα μολυσμένα ρούχα (χωρίς τη σακούλα φυσικά) και στη συνέχεια πλύνετε και τα μη μολυσμένα ρούχα χωριστά.

Υπάρχουν διάφορα εντομοκτόνα για σκώρους στην αγορά. Ωστόσο, διαφορετικά εντομοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικά είδη σκώρων. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε με ένα ειδικό για μια αξιόπιστη λύση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λεβάντα ως ένα φυσικό απωθητικό κατά των σκώρων. Απλά βάλτε αποξηραμένη λεβάντα μέσα στη ντουλάπα σας.