Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Σφήκες

waspsΓια πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τις σφήκες από τις μέλισσες. Οι σφήκες έχουν πιο φωτεινό κίτρινο χρώμα και μαύρο γυαλιστερό. Τα σώματά τους είναι μεγαλύτερα, πιο λεπτά και πιο λεία. Κατά την πτήση τους οι σφήκες αφήνουν το πίσω ζεύγος των ποδιών τους να κρέμεται με ένα χαρακτηριστικό τρόπο.

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι σφήκες ζουν σε αποικίες και κυνηγούν σε ομάδες. Κάθε χρόνο η αποικία τους (φωλιά) μπορεί  να φτάσετε γρήγορα τα 5.000 έως 6.000 μέλη την άνοιξη Άνοιξη και μέχρι 20.000 το καλοκαίρι. Οι σφήκες είναι κυνηγοί. Συγκεντρώνουν κάμπιες για τις προνύμφες τους και τρέφονται με φρέσκα γλυκά φρούτα και νέκταρ.

 

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Είναι εξαιρετικά εύκολο να παρατηρήσετε τις σφήκες. Η φυσική τους παρουσία και το βουητό τους συνήθως μας οδηγούν στον πανικό. Επίσης είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσετε τις φωλιές τους. Χτίζουν τις φωλιές τους σε νεκρούς κορμούς δέντρων, κοιλότητες σε τοίχους, σοφίτες, προσόψεις και στα κενά ανάμεσα στα τούβλα.

 
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές. Το κεντρί τους είναι επικίνδυνο γιατί μεταφέρει δηλητήριο στο σώμα σας. Περίπου το 10% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί σε αυτό το δηλητήριο. Τα τσιμπήματα προκαλούν πρήξιμο, ερυθρότητα, φλεγμονή των λεμφαδένων και σπάνια εξανθήματα. Το δηλητήριο εγχέεται με το τσίμπημα και διασπά τις κυτταρικές μεμβράνες, πράγμα που μας προκαλεί  πόνο.

 ΠΡΟΛΗΨΗ
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση των σφηκών. Μπορείτε να ελέγξετε στην αρχή του καλοκαιριού για σφηκοφωλιές αλλά αυτό δεν θα τις σταματήσει εάν έβαλαν το σπίτι σας στο στόχο τους. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν πηγές τροφίμων γύρω από την ιδιοκτησία σας.

 ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Εάν παρατηρήσετε σφήκες γύρω από το σπίτι σας, χωρίς δεύτερη σκέψη ζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια. Οι σφήκες μπορεί να επιτεθούν χωρίς προειδοποίηση. Η αφαίρεση της φωλιάς τους είναι μια λεπτή εργασία που απαιτεί επαγγελματική εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μην το επιχειρήσετε μόνοι σας.