Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Πτηνά

Υπάρχουν πολλά είδη πτηνών στη χώρα μας που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν σαν παράσιτα λόγω των επιπτώσεων που έχουν στην υγεία μας και στην καθημερινότητά μας. Ορισμένα από αυτά είναι τα περιστέρια, τα σπουργίτια, οι καρακάξες και άλλα. Παρόλα αυτά το πλέον κοινό παράσιτο στην κατηγορία των πτηνών που δημιουργεί και τα περισσότερα προβλήματα είναι τα περιστέρια. 

περιστέριαΕΜΦΑΝΙΣΗ
Τα περιστέρια είναι μια οικογένεια πτηνών η οποία χαρακτηρίζεται από σωματώδη μέλη με κοντό λαιμό και η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε σπόρους. Η κατανομή τους πληθυσμιακά καλύπτει  κάθε περιοχή του κόσμου εκτός από την έρημο της Αρκτικής, την Ανταρκτική και την Σαχάρα. Τα περιστέρια έχουν από  26 -35 εκατοστά μήκος σώματος  με άνοιγμα φτερών έως και 70 εκατοστά. Το χρώμα των φτερών τους ποικίλλει αλλά συνήθως είναι γκρι, με πράσινες, μπλε και μοβ λεπτομέρειες.

 

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Τα περιστέρια συνηθίζουν να φωλιάζουν σε σμήνη. Μόλις εγκατασταθούν κάπου τείνουν να φωλιάζουν στο ίδιο μέρος για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα περιστέρια είναι εξαιρετικά ευφυή. Ακόμα και όταν φεύγουν από τη φωλιά, θα επιστρέψουν πίσω σε αυτή χωρίς να χαθούν όσο και εάν απομακρύνθηκαν από αυτή. Τα περιστέρια αναπαράγονται  γρήγορα. Γεννούν δύο αβγά, μέχρι και έξι φορές το χρόνο, ανάλογα με τη διαθέσιμη τροφή. Αν ένας τοπικός πληθυσμός μειώνεται, τα περιστέρια από άλλες περιοχές συρρέουν για να επωφεληθούν από την αφθονία των τροφίμων.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Τα περιστέρια τρέφονται με μούρα, σπόρους, μικρά έντομα και αράχνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να φάνε τα αυγά των άλλων πουλιών.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα περιττώματα περιστεριών είναι φορείς διαφόρων παθογόνων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως η φυματίωση. Επίσης μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια σαλμονέλας που είναι τα παθογόνα του τυφοειδούς πυρετού. Τέλος τα περιστέρια μπορούν να εξαπλώσουν και τον ιό του Δυτικού Νείλου που μπορεί να προκαλέσει από ήπια πνευμονία έως μόνιμη βλάβη στο νευρικό σύστημα ακόμη και θανατηφόρα φλεγμονή του εγκεφάλου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ
Τα κόπρανα των περιστεριών περιέχουν οξέα που προκαλούν βλάβη σε δομές κτιρίων όπως στέγες και περβάζια. Ένα μόνο περιστέρι μπορεί να «παράγει» έως 10 κιλά περιττώματα την εβδομάδα. Μπορούν επίσης να βλάψουν χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα και άλλα μνημεία. Τέλος μπορούν να προκαλέσουν φθορά και στο χρώμα των αυτοκινήτων.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα περιστέρια. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να τα αποκρούσετε και να τα αποτρέψετε από το να φωλιάζουν. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση πλαστικών αιχμών και άλλα εμποδίων στις επιφάνειες όπου μπορεί να προσγειωθούν. Είναι επίσης σημαντικό να μην ταΐζετε τα πουλιά. Τα περιστέρια είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά. Εάν ταΐσετε ένα μονό περιστέρι μπορεί αυτή η κίνηση να οδηγήσει γρήγορα να μαζευτεί στο χώρο ένα σμήνος άνω των είκοσι πτηνών σε λιγότερο από μια εβδομάδα.