Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Ποντίκια

dsdsdsdsddsΥπάρχουν πολλά είδη ποντικιών αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ο οικιακός ποντικός (Mus musculus). Το είδος αυτό φθάνει τα 10 εκατοστά σε μήκος χωρίς την ουρά και έχει σκούρο γκρι χρώμα. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα ποντίκια με τους μικρούς αρουραίους. Μπορείτε να διακρίνετε τα ποντίκια από τη λεπτή ουρά τους, τα μεγάλα μάτια και τα μικρά πόδια και κεφάλι.

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Σχεδόν όλα τα ποντίκια είναι φυτοφάγα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φρούτα και δημητριακά ενώ έχουν μικρή ανάγκη από νερό.

 

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Τα ποντίκια προτιμούν υγρές και θερμές περιοχές. Στη φύση ζουν στα χωράφια και σε δασικές εκτάσεις κάνοντας τρύπες στο έδαφος. Στις αστικές περιοχές τα ποντίκια βρίσκονται σε υπόγεια, ρωγμές στους τοίχους και στις σοφίτες.

 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Είναι εύκολο να ανιχνεύσει κανείς τα ποντίκια. Κάνουν έντονους θορύβους όταν ροκανίζουν ένα έπιπλο ή μασουλάνε την τροφή τους. Επίσης τα ποντίκια αφήνουν εδώ και εκεί περιττώματα που είναι άμεσα ορατά στο ανθρώπινο μάτι. Όταν βρίσκονται για αρκετό χρονικό διάστημα σε ένα μέρος, προκαλούν μία δυσάρεστη χαρακτηριστική οσμή.

 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τα ποντίκια είναι ξενιστές για τους ψύλλους οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες. Τα ποντίκια μεταφέρουν επίσης ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση, ο τύφος ακόμη και βουβωνική πανώλη. Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος για την υγεία είναι τα μικρόβια που περιέχονται στα ούρα και τα περιττώματα τους που αφήνουν στο χώρο όπου βρίσκονται.

 ΠΡΟΛΗΨΗ
Βεβαιωθείτε ότι το ακίνητό σας δεν έχει ρωγμές ή ανοίγματα από όπου τα ποντίκια μπορούν να μπούνε. Κρατήστε τα τρόφιμα αποθηκευμένα σε ασφαλή σημεία και ελέγξτε τα ντουλάπια της κουζίνας τακτικά για τυχών σημάδια παρουσίας ποντικιών.

 ΖΗΜΙΕΣ
Τα ποντίκια πρέπει να μασουλάνε οτιδήποτε σχεδόν όλη την ώρα αφού τα δόντια τους ποτέ δεν σταματούν να μεγαλώνουν. Μασουλώντας  τα καλώδια μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα τα οποία να οδηγήσουν σε πυρκαγιά. Μια μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι μέχρι και το 20% όλων των εγχώριων πυρκαγιών οφείλονταν σε δραστηριότητα των ποντικιών. Μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου σας και να προκαλέσουν επικίνδυνη καταστροφή.

 ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης των τρωκτικών. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων και οι διάφορες παγίδες. Τα τρωκτικοκτόνα  είναι πολύ ισχυρά και μόνο μια μικρή ποσότητα αρκεί να εξοντώσει τα τρωκτικά. Επίσης η χρήση παγίδων πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα τρωκτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική. Παρόλα αυτά το έμπειρο μάτι ενός επαγγελματία θα σας γλυτώσει χρόνο και ίσως περισσότερες καταστροφές που μπορούν να κάνουν τα τρωκτικά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να εντοπιστούν τα σημεία εισόδου των τρωκτικών και να σφραγιστούν με τα κατάλληλα υλικά.