Με πιο παράσιτο έχετε πρόβλημα;

Αρουραίοι

rat_mouse_PNG2456Ο Νορβηγικός αρουραίος (Rattus norvegicus) είναι το πιο κοινό είδος αρουραίου στη χώρα μας. Επίσης υπάρχει και ο αρουραίος της στέγης αλλά όχι σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς. Ο Νορβηγικός αρουραίος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 45 εκατοστά μήκος συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Έχει μικρά μάτια και αυτιά ενώ το τρίχωμα του είναι πυκνό και συνήθως μαύρο, γκρι ή καφέ χρώμα. Η ουρά δεν καλύπτεται από γούνα. Ο μέσος ενήλικας αρουραίος έχει βάρος 350γρ.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Οι αρουραίοι είναι παμφάγοι με μία πλούσια γκάμα ειδών τροφής. Η διατροφή τους αποτελείται απόδημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα ακόμα και σοκολάτα. Υπάρχουν λίγα τρόφιμα τα οποία αποφεύγουν όπως τεύτλα, σέλινο και τα ροδάκινα. Αν και είναι παμφάγοι, δεν είναι πρόθυμοι για κυνήγι. Οι αρουραίοι τρώνε συνήθως ότι βρουν μπροστά τους  και θα επιτεθούν μόνο όταν πεθαίνουν από την πείνα. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο ένας αρουραίος να επιτεθεί ακόμη και σε ένα σκύλο ή μια γάτα όταν βρίσκεται σε αυτοάμυνα.

 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα και ζουν σε αποικίες. Μια αποικία αρουραίων μπορεί να αριθμεί εκατοντάδες μέλη. Προτιμούν υπόγεια λαγούμια από όπου εισέρχονται στα κτίρια προς αναζήτηση τροφής. Είναι νυκτόβιοι και σπάνια τους παρατηρούμε στην διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με ό, τι η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει, δεν είναι επιθετικοί. Ωστόσο, όταν απειλούνται, γίνονται πραγματικοί μαχητές. Οι αρουραίοι αναπαράγονται γρήγορα. Μια γέννα θηλυκού αρουραίου μπορεί να φέρει μέχρι και 24 νεογνά. Η εγκυμοσύνη τους διαρκεί πολύ λίγο, μόλις 28 ημέρες. Ο Νορβηγικός αρουραίος μπορεί να πηδήξει μέχρι και 70 εκατοστά και μπορεί να κολυμπήσει σε μεγάλες αποστάσεις. Έχει επίσης ανεπτυγμένη όσφρησης και ακοή. Ωστόσο έχει αχρωματοψία και όχι καλή όραση.

 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ
Οι αρουραίοι είναι νυκτόβια ζώα και σπάνια βγαίνουν έξω από τις φωλιές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες εμφανείς ενδείξεις δραστηριοποίησης  αρουραίου στο χώρο μας. Η πιο κοινή από αυτές είναι τα περιττώματα αρουραίων. Θα είναι συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένη θέση και μοιάζουν με μεγάλους  μαύρους κόκκους ρυζιού. Επίσης μπορεί να εντοπιστούν ζημιές σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα ύστερα από το ροκάνισμα των αρουραίων.

 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οι αρουραίοι μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες λόγω των παθογόνων που μεταφέρουν. Ο κατάλογος περιλαμβάνει σοβαρές ασθένειες όπως ο τύφος και ηλεπτοσπείρωση. Μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό με το σάλιο, τα περιττώματα και τα ούρα.

 ΖΗΜΙΕΣ
Οι αρουραίοι μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην παγκόσμια οικονομία. Μπορούν να προκαλέσουν δομικές βλάβες σε ένα κτίριο και ακόμη και πυρκαγιά με το μάσημα ενός καλωδίου. Οι αρουραίοι επίσης μπορούν να καταστρέψουν τόνους σιτηρών και γενικότερα δημητριακών όταν θα εισβάλουν μέσα στις αποθήκες.

 ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης των τρωκτικών. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η χρήση τρωκτικοκτόνων σκευασμάτων και οι διάφορες παγίδες. Τα τρωκτικοκτόνα  είναι πολύ ισχυρά και μόνο μια μικρή ποσότητα αρκεί να εξοντώσει τα τρωκτικά. Επίσης η χρήση παγίδων πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα τρωκτικά μπορεί να είναι αποτελεσματική. Παρόλα αυτά το έμπειρο μάτι ενός επαγγελματία θα σας γλυτώσει χρόνο και ίσως περισσότερες καταστροφές που μπορούν να κάνουν τα τρωκτικά. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να εντοπιστούν τα σημεία εισόδου των τρωκτικών και να σφραγιστούν με τα κατάλληλα υλικά.